Pravo(m) u glavu

27.04.2005., srijeda

Istina je subjektivan odraz objektivne stvarnosti


Isprika je dio istine, pa tako primite moju ispriku za dug koji imam prema istini, to jest prema vama poštovane i poštovani blogeri.

Pozivam se na Zakone, Uredbe, Međunarodne ugovore i Anex – G sastavnicu Međunarodnog ugovora o normalizaciji odnosa i Međunarodnog ugovora o sukcesiji.
Što je to ANEX-G?
Anex-G vam je ratificirani sastavni dio ugovora o sukcesiji koji normira i određuje zaštitu stečenih prava svakog pojedinca i pravnih osoba, kao i pravo vlasništva fizičkih i pravnih osoba koji su ta prava imala na dan 31. 12. 1990., a on kaže:
____________________________________
ANEKS G

PRIVATNA IMOVINA I STEČENA PRAVA

Članak 1.
Privatna imovina i stečena prava građana i drugih pravnih osoba SFRJ države sljednice štitit će se u skladu s odredbama ovog Aneksa.

Članak 2.
(1) (a) Prava na pokretnu i nepokretnu imovinu koja se nalazi u nekoj državi sljednici na koju su građani ili druge pravne osobe SFRJ imali pravo na dan 31. prosinca 1990. priznat će se, te će biti zaštićena i vraćena od te države u skladu s utvrđenim standardima i normama međunarodnog prava bez obzira na nacionalnost, državljanstvo, mjesto boravka ili prebivalište tih osoba. To uključuje osobe koje su, nakon 31. prosinca 1990. stekle državljanstvo ili mjesto boravka ili prebivalište u nekoj drugoj državi, a ne u državi sljednici. Osobe koje ne mogu ostvariti ova prava imaju pravo na naknadu u skladu s normama građanskog i međunarodnog prava.
(b) Bilo kakav navodni prijenos prava na pokretnu i nepokretnu imovinu učinjen nakon 31. prosinca 1990. i zaključen pod prisilom ili protivno pododjeljku (a) ovoga članka, bit će ništav…
____________________________________

Prije mene ne bijaše vremena, nakon mene neće ga biti, sa mnom se rodi, sa mnom i prestaje. /Thomas Hobbes)

Vlasništvo se može steći na temelju 1. pravnoga posla, 2. odluke suda, 3. odnosno druge nadležne vlasti, 4. nasljeđivanjem i 5. na temelju zakona.

A na temelju Stavka 1. stečeno je pravo vlasništva kad su ispunjene sve pretpostavke određene zakonom.

Na temelju pravnoga posla ne može se steći vlasništvo preko granice vlasnikove ovlasti da raspolaže stvarju, osim kad stjecanje vlasništva u dobroj vjeri uživa zaštitu.
Pravni posao kojemu je cilj stjecanje vlasništva nekretnine, da bi bio valjan, treba, uz ostale pretpostavke valjanosti, biti u pisanom obliku.

Čemu moja fascinacija pravom?
Zato što su svi odnosi među ljudima, od rođenja do smrti, regulirani Zakonima. Htjeli mi to ili ne to je naša sudbina. Pa, prema tome, uzmimo da znamo zakone i da ih provedimo onako kako bi to trebalo biti.
Ne vjerujte onima koji vam kažu: ja tumačim ovaj Zakon ili članak Zakona.
Tumačiti propis može samo Donositelj Zakona, a to je Hrvatski sabor. Svi ostali, dakle mi, samo primjenjujemo Zakone i točka. Nema više.
Ali, ne lezi vraže! Kod nas svi tumače Zakone, a Hrvatski sabor ih ne može primijeniti. Eto ti ga sad! Pa što ovaj hoće?, reći ćete.
Ništa ja neću. Samo utvrđujem abecedu prava zbog sebe, a vas, eto, podsjećam kako to ne bi trebalo biti.

Slijedi nastavak: Tko će i na koji način morati vratiti prava i imovinu?

- 09:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

ISTINA I JOŠ PO NEŠTO